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1. SMOKE DETECTOR REQUIREMENTS

IL Smoke Detector Act — recently amended fo include 10-yr. sealed battery requirements:

Original statute enacted January 1, 1988 — Hardwired or battery required in all
existing residential dwelling units constructed prior to January 1, 1988

All new construction must have hard-wired & inferconnected smoke alarms
Amended January 1, 2011 — Must be hard-wired & have back-up power source

Amended January 1, 2022 — Must have 10-yr. sealed battery back-up power

Section R314 —2015 International Residential Code (IRC) — Smoke Alarms

Section 907.2.10 — 2016 International Building Code (IBC) —~ regarding residential occupancy

smoke alarms.

Smoke Alarm Safety at Home — NFPA Fact Sheet

Office of the lllinois State Fire Marshai Fact Sheets:

“What a Single-Family Homeowner Needs to Know About the Detector Act”

“What a Tenant of Landlord Needs to Know About the Smoke Detector Act for
Multifamily Buildings”

2. CARBON MONOXIDE DETECTOR REQUIREMENTS

IL Carbon Monoxide Alarm Detector Act (Enacted Jan. 1, 2007)

Section R315 — 2015 International Residential Code (IRC} — Carbon Monoxide Alarms

Policy Interpretation of the IL Carbon Monoxide Detector Alarm Act (2007)

iL Office of the Siate Fire Marshal
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AN ACT concerning safety.

Be it enacted by the People of the State of Illinois,

represented in the General Assembly:

Section 5. The Smoke Detector Act is amended by changing

Sections 3 and 4 as fellows:

(425 ILCS 60/3) (from Ch. 127 1/2, par. 803)

Sec. 3. (a) Every dwelling unit or hotel shall be eguipped
with at least one approved smoke detector in an operating
condition within 15 feet of every room used for sleeping
purposes. The detector shall be installed on the ceiling and at
least 6 inches from any wall, or on a wall located between 4
and 6 inches from the ceiling.

(b) Every single family residence shall have at least one
approved smoke detector installed on every story of the
dwelling unit, including bhasements but not including
unoccupied attics. In dwelling units with split levels, a smoke
detector installed on the upper level shall suffice for the
adjacent lower level if the lower level is less than one full
story below the upper level; however, 1if there 1is an
intervening door between the adjacent levels, a smoke detector
shall be installed on each level.

(c} Every structure which (1} contains more than one

dwelling unit, -or {2} contains at least one dwelling unit and
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(e} The requirements of this Section shall apply to any
dwelling unit in existence on July 1, 1988, beginning on that
date. Except as provided in subsections (f) and (g), the smoke
cdetectors required in such dwelling units may be either:

battery powered provided the battery is a self-contained,

nop~-removable, long term battery, or wired into the structure's

AC power line, and need not be interconnected.

(1) The battery requirements of this S8Section shall

apply to battery powered smoke detectors that: (A) are in

existence and exceed 10 vears from the date of their being

manufactured; (B} fails fo respond to cperability tests or

otherwise majfunctions; or (C) are newly installed.

{(2) The battery requirements of this Section do not

apply to: (A} a fire alarm, smoke detector, smcke alarm, or

ancillary compenent that is electronically connected as a

part of a centrally monitored or supervised alarm system;

(B) a fire alarm, smoke detector, smoke alarm, or ancillary

component that wuses: (i) a low-power radic freguency

wireless communication signal, or (ii) Wi-Fi or other

wireless ZLocal BArea Networking capablility to send and

receive notifications tc and from the Internet, such as

eariy low battery warnings before the device reaches a

critical low power level; or (C) such other devices as the

State Fire Marshal shall designate through its regulatory

process,
(£) In the case of any dwelling wunit that is newly



2015 International Residential Code

SECTION R314
SMOKE ALARMS

R314.1 General
Smoke alarms shall comply with NFPA 72 and Section R314.

R314.1.1 Listings.

Smoke alarms shall be fisted in accordance with UL 217. Combination smoke and
carbon monoxide alarms shall be fisted in accordance with UL 217 and UL 2034.

R314.2 Where required.

Smoke alarms shall be provided in accordance with this section.

R314.2.1 New Construction
Smoke alarms shall be provided in dwelling unifs.

R314.2.2 Alterations, repairs and additions.

Where alterations, repairs or additions requiring a permit occur, or where one or more
sleeping rooms are added or created in existing dwellings, the individual dwelling unit
shall be equipped with smoke alarms located as required for new dwelfings.

Exceptions:

1. Work involving the exterior surfaces of dwellings, such as the
replacement of roofing or siding, the addition or replacement of windows
or doors, or the addition of a porch or deck, are exempt from the
requirements of this section.

2. Installation, alteration or repairs of plumbing or mechanical systems
are exempt from the requirements of this section.

R314.3 Location.
Smoke alarms shall be installed in the following locations:

1. In each sleeping room.

2. Outside each separate sleeping area in the immediate vicinity of the bedrooms.

3. On each additional story of the dwelling, including basements and habitable attics
and not including crawl spaces and uninhabitable atfics. In dwellings or dwelfing units
with split levels and without an intervening door between the adjacent levels, a smoke
alarm installed on the upper level shall suffice for the adjacent lower level provided that
the lower level is less than one full story below the upper level.

R314.3.1 installation near cooking appliances.
Smoke alarms shall not be instalied in the following locations unless this would prevent

placement of a smoke alarm in a location required by Section R314.3.

1. lonization smoke alarms shall not be installed less than 20 feet {60638 mm)
horizontally from a permanently installed cooking appliance.

2. lonization smoke alarms with an alarm-silencing switch shall not be installed
less than 10 feet (3048 mm) horizontally from a permanently installed cooking
appliance.
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FIRE PROTECTION SYSTEMS
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[F] 907.2.11 Spacial amusement buildings. An approved |
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) - . FACTS

32 INSTALL smoke alarms inside every bedroom, outside each
sleeping area and on every level of the home, including the . Rough!y two thlrds of home

basement. - fire deaths happen_m-homes :
1 Larger homes may need ADDITIONAL smoke alarms to " with no smoke alarms or no-
provide enough protection. working smoke alarms.

13 For the best protection, INTERCONNECT all smoke alarms . Wéi’ki'hgss'r.réoké Slarme cut
so when one sounds they all sound. 7 the risk of dying in reported

1} An IONIZATION smoke alarm is generally more responsive - hotme “f'res in half e

to flaming fires and a PHOTOELECTRIC smoke alarm is '

generally more responsive to smoldering fires. For the best

protection, both types of alarms or a combination alarm

{photoelectric and ionization) are recommended.

313 INSTALL smoke atarms following manufacturer’s
instructions high on a wall or on a ceifing.

33 REPLACE batteries in all smoke alarms at least once a year.
If an alarm “chirps,” warning the battery is low, replace the
battery right away.

13 REPLACE all smoke alarms when they are 10 years old or
sooner if they do not respond properly when tested.

33 FIRE WARNING EQUIPMENT is available to awaken
people who are deaf or hard of hearing. This equipment
uses strobe lights and vibration equipment (pillow or bed
shakers} for people who are deaf and mixed-low-frequency
signals for people who are hard of hearing. Some of this
equipment is activated by the sound of the smoke alarm.

Vour Soures foy SAFE 2 vinenfpa.org/education
NFPA NFPA Pubiic Education Division = 1 Batterymarch Park, Quincy, MA 0216%




Fact Sheet on: Smoke Alarms

Office of the lllinois State Fire Marshal

Bruce Rauner, Governor * Matt Peré‘ State Fire Marshal .

What a Single-Family Homeowner Needs to Know About the
Detectors Act

The Smoke Detector Act (425 ILCS 60/) addresses the requirement for smoke
alarms ' in one- and two-family homes. Smoke alarms shall be provided as
follows:

» Within 15 feet of every room used for sleeping purposes.
» On every story of the dwelling unit, including basements but not
including unoccupied attics.

The detector shall be installed on the ceiling and at least 6 inches from any wall,
or on a wall located between 4 and 6 inches from the ceiling.

For dwelling units with split levels, a smoke alarm shall be installed on the upper
level if the lower level is less than one full story below the upper level; however, if
there is an intervening door between the adjacent levels, a smoke detector shail
be installed on each level.

For dwelling units in existence on July 1, 1988 smoke alarms may be battery-
powered or wired into the building’s electrical system and need not be
interconnected.

For dweiling units newly constructed, reconstructed, or substantially remodeled
after December 31, 1987, the smoke alarms shall be permanently wired into the
building’s electrical system and if more than one smoke alarm is required, the
smoke alarms shall be wired so that the initiation of one smoke alarm will initiate
all the smoke alarms in the dwelling unit.

For any dwelling units newly constructed, reconstructed, or substantially
remodeled after January 1, 2011 smoke alarms permanently wired into the
building’s electrical system must also maintain an alternative back-up power
source, which may be either batteries or an emergency generator.

TForthe purpose of this document in reflection of the Act; the terms “detector” and “alarm” are interchangeable and
mean a device that senses smoke and produces a localized alarm.

Office of the State Fire Marshal - 1035 Stevenson Drive - Springfield, |L 62703
217.785.0969 - www.sfm.illinois.gov




Fact Sheet on: Smoke Alarms

Office of the lllinois State Fire Marshal

e

What a Tenant or Landiord Needs to Know About the Smoke
Detector Act for Multifamily Buildings

The Smoke Detector Act {425 ILCS 60/1) addresses the requirement for smoke alarms’ in
structures that (1} contain more than one dwelling unit, or (2) contain at ieast one
dwelling unit and is a mixed-use structure, shall provide at least one approved smoke
alarm:;

> Installed within 15 feet of every room used for sleeping purposes
> Installed at the uppermost ceiling of each interior stairwell.

Smoke alarms shall be installed on the ceiling, at least 6-inches from the wall or on a
wall focated between 4 and 6 inches from the ceiling.

For dwelling units in existence on July 1, 1988 smoke alarms may be battery-powered or
wired into the building’s electrical system and need not be interconnected.

For dwelling units newly constructed, reconstructed, or substantially remodeled after
December 31, 1987, the smoke alarms shall be permanently wired into the building’s
electrical system and if more than one smoke alarm is required, the smoke alarms shall
be wired so that the initiation of one smoke alarm will initiate all the smoke alarms in the
dwelling unit.

For any dwelling units newly constructed, reconstructed, or substantially remodeled
after January 1, 2011 smoke alarms permanently wired into the building’s electrical
system must also maintain an alternative back-up power source, which may be either
batteries or an emergency generator.

Tenant responsibility is to:

A7

Provide general maintenance for the smoke alarms within the tenant's dwelling
rooming unit. It is recommended the batteries be tested weekly.

» Replace any required batteries in the smoke alarms found in the tenant’s
dweiling unit.

Notify the owner or the authorized agent of the owner in writing of any
deficiencies which the tenant is unable to correct.

> Provide the owner or the authorized agent of the owner with access to the
dwelling unit to correct any deficiencies with the smoke alarm that have been
reported.

A\

Owner responsibility is to:

» Supply and install all required detectors and confirm the smoke alarm is
functional at the time the tenant takes possession.

Office of the State Fire Marshal - 1035 Stevenson Drive - Springfield, 1. 62703
217.785.0969 - www.sfm.illinois.gov
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AN ACT concerning safety.

Be it enacted by the People of the State of Ilinois,

represented in the General Assembly:

Section 1. Bhort title. This Act may be cited as the Carbon

Monoxide Alarm Detector Act.

Section 5. Definitions. In this ARct:

"Approved carbon monoxide alarm"” or "alarm" means a carbon
monoxide alarm that complies with all the requirements of the
rules and regulations of the Illinois State Fire Marshal, bears
the label of a naticnally recognized testing laboratory, and
complies with the most recent standards of the Underwriters
Laborateries or the Canadian Standard Association.

"Dwelling unit™ means a room or suite of rooms used for
human habitation, and includes a single family residence as
well as each living unit of a multiple family residence and

each living unit in a mixed use bullding.

Section 10. Carbon monoxide detector.

{(a) Every dwelling unit shall be equipped with at least ons
approved carbon monoxide alarm in an operating condition within
15 feet of every room used for sleeping purposes. The carbon
monoxide alarm may be combined with smoke detecting devices
provided that the combined unit complies with the respective
provisions of the administrative code, reference standards,
and departmental rules relating to both smoke detecting devices
and carbon monoxide alarms and provided that the combined unit
emits an alarm in & manner that clearly differentiates thes
hazard.

(b} Ewery structure that contains more than one dwelling
unit shall contain at least one approved carbon monoxide alarm
in operating conditicn within 15 feet of every room used for

sleeping purposes.
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(1} A residential unit in a building that: {i) does not
rely on combusticn of fossil fuel for heat, ventilation, or
hot water; {ii} is not connected in any way to a garage;
and (iii) 1is not sufficiently clcse to any ventilated
source o¢f carbon monoxide, as determined by the local
building commissioner, to receive carbon monoxide from
that source.

{(Z} A residential unit that is not sufficiently close
to any source of carbon monoxide so as te be at risk of
receliving carbon monoxide from that source, as determined

by the local building commissioner.



2015 International Residential Code

SECTION R315
CARBON MONOXIDE ALARMS

R315.1 General

Carbon monoxide alarms shall comply with Section R315.

R315.1.1 Listings.

Carbon monoxide alarms shall be fisfed in accordance with UL 2034. Combination
carbon monoxide and smoke alarms shall be listed in accordance with UL 2034 and
UL 217.

R315.2 Where required,
Carbon monoxide alarms shall be provided in accordance with Section R315.2.1 and R315.2.2.

R315.2.1 New Construction

Carbon monoxide alarms shall be provided in dwelling units where either or both of the
following conditions exist.

1. The dwelling unit contains a fuel-fired appliance.
2. The dwelling unit has an attached garage with an opening that communicates
with the dwelling unit.

R315.2.2 Alterations, repairs and additions.

Where afterations, repairs or additions requiring a permit occur, or where one or more
sleeping rooms are added or created in existing dwellings, the individual dwelling unit
shall be equipped with carbon monoxide alarms located as required for new dwellings.

Exceptions:

1. Work involving the exterior surfaces of dwellings, such as the
replacement of roofing or siding, the addition or replacement of windows
or doors, or the addition of a porch or deck, are exempt from the
requirements of this section.

2. Installation, alteration or repairs of plumbing or mechanical systems
are exempt from the requirements of this section.

R315.3 Location.

Carbon monoxide alarms in dwelling units shall be installed outside of each separate sleeping
area in the immediate vicinity of the bedrooms. Where a fuel-burning appliance is located within
a bedroom or its attached bathroom, a carbon monoxide alarm shall be installed within the
bedroom.

R315.4 Combination alarms.
Combination carbon monoxide and smoke alarms shall be permitted to be used in lieu of carbon
monoxide alarms,

R315.5 Power source.

Carbon monoxide alarms shall receive their primary power from the building wiring where such
wiring in served from a commercial source and, where primary power is interrupted, shall



OFFICE OF THE STATE FIRE MARSHAL
STATE OF ILLINOIS

Statute, Rule or Standard Policy Interpretation:

Policy Number: O6-FP-001 Carbon Detector Alarm Act Effective Date: October 23, 2006

Subpart:

Subpart Title:
Section Number:
Sectmn Tltie

Carbon Monomde\DetectorAAIann Act S
430 ILCS 135

Scope:

Current Code:

Policy Interpretation:

This instruction provides the agency’s technical interpretation of the Carbon Monoxide
Detector Alarm Act enacted by PA 094-0741 (430 ILCS 135) and the current
administrative rules in effect.

Effective statewide on January 1, 2007
N/A
Approved CO Detector: The detector or combination detector (combined CO and smoke

detection) must bear the label of a nationally recognized testing laboratory and shall meet
the standard of UL 2034.

Type of CO Detector: The detector may be either a battery powered, plug-in with a
battery back-up, or hardwired with a battery back-up.

Occupancies: Any occupancy or structure that has a room used for sleeping.
Location: A detector must be installed within 15° of every room used for sleeping.

Owner’s Responsibility: The owner must supply and install the detector and provide
written information regarding the detector testing and maintenance to the occupant.

Tenant’s Responsibility: The tenant must test, maintain and replace the batteries when
needed in the detector. The tenant must notify the owner in writing of any problem and
permit the owner access to the detector to correct the problem.

Exemption to the Requirement: An occupancy or structure that meets the following
conditions does not need a carbon monoxide detector:

The occupancy or structure does not:
1) rely on combustion of fossil fuel to cook, heat, ventilate or produce hot water [see
note below];
2} 1is not connected in any way to an enclosed garage; and
3) is not sufficiently close to any ventilated source of carbon monoxide, as
determuned by the local bulding commissioner or authority having jurisdiction, to
receive carbon monoxide from that source.



